Ziņas - KĀPĀ Pāvilostā triumfē ārzemju sportisti ◪ Latvijas Orientēšanās federācija

18.maijs /
Inese, Inesis, Ēriks

Orientēšanās skrējiena ziņas

  • KĀPĀ Pāvilostā triumfē ārzemju sportisti

    02.07.2018

    LOF sabiedrisko attiecību daļa

    Papildināts ar Rūdolfa Zērņa komentāru.

    No 29. jūnija līdz 1. jūlijam Pāvilosta uzņēma Baltijā vērienīgākās trīs dienu orientēšanās sacensības "KĀPA". Elites grupās šoreiz uzvaras svinēja ārzemju sportisti - lietuvietis Jonas Vytautas Gvildys un krieviete Svetlana Mironova. 

    Sacensību pirmajai dienai, kas elites grupās bija pasaules ranga (WRE) sacensības vidējā distancē, organizatori bija izvēlējušies ļoti sarežģītu piejūras kāpu apvidu Cirpstenē pie Ventspils. Pārējās divas sacensību dienas norisinājās Pāvilostas apkārtnē pilnīgi jaunās orientēšanās kartēs, kas arī izaicināja ar ļoti detalizētu reljefu.

    Vīru elites grupā pirmajā sacensību dienā 6,8km garajā distancē uzvaru izcīnīja Rūdolfs Zērnis (Saldus OK), kurš tuvāko sekotāju Andri Kivlenieku (OK Ogre), kurš pārējās divās sacensību dienās nestartēja, apsteidza par 48 sekundēm, bet lietuviešu sportistu par nedaudz vairāk kā minūti. Arī otrajā sacensību dienā saīsinātajā garajā distancē labākais rezultāts R. Zērnim, kurš J. V. Gvildys apsteidza par gandrīz pusotru minūti, bet par divām ar pusi minūtēm Jāni Tamužu (Ozons). Divu dienu kopvērtējumā R. Zērnis bija izvirzījies vadībā ar diezgan komfortablu 2 minūšu 30 sekunžu pārsvaru pār lietuviešu konkurentu un vairāk kā piecu minūšu pārsvaru pār Jāni Tamužu, tomēr trešās dienas garajā distancē uzrādīja vien sesto labāko laiku, kā rezultātā kopvērtējumā atkāpās uz otro vietu. Jonas Vytautas Gvildys trīs dienu kopvērtējumā izcīnīja uzvaru ar nedaudz vairāk kā divu minūšu pārsvaru pār R. Zērni un 5 minūšu 35 sekunžu pārsvaru pār trešās vietas ieguvēju J. Tamužu. Ceturtā vieta baltkrievu sportistam Andrey Salin, piektā vieta Andrim Jubelim (Mežmalas/Madona), bet sestajā vietā Anatolijs Tarasovs (Būdaskalns).

    "Kāpu izmantoju galvenokārt lai pierastu un atsvaidzinātu sacensību rutīnu, jo ilgu laiku nebiju piedalījies sacensībās. Trīs dienu orientēšanās distances sacensību tempā kalpoja arī kā labs treniņš, lai “ieskrietos” pirms gaidāmajām atlases sacensībām Līgatnē. Kopvērtējuma rezultāts nebija svarīgākais un galvenais mērķis bija labi nostartēt sacensību pirmajā dienā, jo tajā dienā bija ļoti pieklājīga konkurence. Kaut arī biju aizvadījis ļoti intensīvas treniņu nedēļas, fiziski Kāpas laikā jutos labi. Stabils skrējiens visas distances garumā sarežģītajā Cirpstenes apvidū deva arī uzvaru WRE dienā, par ko arī prieks. Otrajā un trešajā dienā Pāvilostas apvidus bija gana specifisks, bet izdevās uzvarēt arī otrajā sacensību dienā. Trešajā dienā pirmo distances pusi iesāku ļoti labā tempā, taču tad sekoja kļūda purva rajonā, kur nespēju ielasīties, un tajā vietā zaudēju 2-3 minūtes. Arī tālāk sekoja pāris kļūdas, kas neļāva uzvarēt Kāpas kopvērtējumā. Jebkurā gadījumā esmu apmierināts ar aizvadītājām sacensībām un divas uzvaras trijās dienās ir noteikti izdevies starts," komentē R. Zērnis.

    Dāmu konkurencē pēc pirmās sacensību dienas vadībā izvirzījās krievu sportiste S. Mironova, nākamās labākās sportistes lietuvietes Indri Valaiti un Sandru Paužaiti apsteidzot par trīs minūtēm. Otrajā dienā saīsinātajā garajā distancē labāka bija S. Paužaite, tomēr tikai par 20 sekundēm apsteidza S. Mironovu, kura trešās dienas garajā distancē atkal bija nepārspēta un kopvērtējumā svinēja pārliecinošu uzvaru. Otrās vietas ieguvēja S. Paužaite uzvarētājai piekāpās par vairāk kā piecām minūtēm, savukārt trešajā vietā, 13 minūtes aiz S. Mironovas, šogad finišēja pagājušā gada uzvarētāja Aija Skrastiņa (Briksnis SK). Ceturtā un piektā vieta vēl divām Lietuvas sportistēm I. Valaitei un Teklei Emilijai Gvildytei, bet sestajā vietā baltkrievu sportiste Tatsiana Vaskaboinikava

    "Pirmā sacensību diena bija visizaicinošākā un tehniski sarežģītākā. Man patika, ka organizatori bija atraduši apvidu, kas iekļāva sīko kāpu reljefu, pilnīgi līdzenu mežu un arī kalniņus ar stāvām nogāzēm. Man personīgi distancē viss izdevās kā plānots. Mērķis bija trenēt skriešanu taisni, izmantojot kompasu, tādēļ visu laiku centos skriet pēc iespējas tuvāk sarkanajai līnijai, lasīt karti un kontrolēt ātrumu. Vienīgais, kas man likās dīvaini, bija pilnīgi necaurspīdīgais distances printējums uz kartes (sarkanā krāsa), kas aizsedza daudzas mazas detaļas," komentē S. Mironova, "Otrā un trešā diena bija pilnīgi atšķirīgas. Līdzenais apvidus lika mēģināt atpazīst kalniņus, kas principā nebija redzami, un mēģināt tos drīzāk sajust, kā ieraudzīt. Tas bija diezgan neparasts izaicinājums, jo mums gandrīz nekad nav liela mēroga sacensību kartēs ar 2,5m augstumlīknēm. Bet man patīk šādas grūtības, tās pārbauda, cik ātri tu spēj reaģēt un pielāgoties. Otrajā dienā gan es skrēju nedaudz lēnāk, cenšoties izbaudīt purviņus, kuriem nebija īpaši viegli skriet cauri. Trešajā dienā bija ļoti iespaidīgs ceļš uz startu. Viegls vējiņš un saule, skaists priežu mežs, kurā tā vien gribējās vienkārši lidot cauri, bet purvu daļa tāpat to nobremzēja. Šoreiz biju tam labāk sagatavojusies un skrēju ļoti uzmanīgi, lai nekļūdītos. Izbaudīju šīs dienas un labprāt piedalītos KĀPĀ arī nākamgad. Lai gan apvidus nebija tāds pats, kā šogad Pasaules čempionātā, tomēr tā bija laba iespēja trenēt kartes lasīšanu lielā ātrumā. Paldies organizatoriem par jauko atmosfēru un kvalitatīvām sacensībām!"

    Arī šogad KĀPĀ tika noteikti ne tikai individuālie uzvarētāji, bet arī labākie klubi. Šogad uzvara organizatoriem orientēšanās klubam "Kāpa", kuriem trīs dienu summā 29408 punkti. Otrā vieta lietuviešu klubam "Medeina OK" ar 29297 punktiem, bet trešajā vietā "Auseklis IK" ar 29264 punktiem.

    Visi rezultāti un cita informācija pieejama sacensību mājaslapā: http://2018.kapa.lv/  

Atlikušo zīmju skaits:

0.032202005386353